Stevia


Stevia Rebaudiana ili skraćeno stevia već godinama plijeni pažnji znanstvene zajednice, prehrambene industrije i brojnih upućenih pojedinaca. Biljka je to porijekom iz Paragvaja gdje su domoroci stoljećima koristili njene listiće kako bi zasladili čajeve ili gorke ljekovite pripravke. Zbog iznimne slatkoće Guarana Indijanci su je popularno nazivali „lišćem slatkog meda“ ni ne sluteći koje će brojne polemike ova nježna biljčica donijeti modernoj znanosti.

Krajem 19 stoljeća steviu je „otkrio“ švicarski znanstvenik dr. Moises Santiago Bertoni i tako omogućio širenje ovog dara prirode po cijelom svijetu. Daljne shvaćanje kemizma stevie duguje se dvojici francuskih kemičara koji su 1931. godine iz biljke izolirali dva spoja iz skupine glikozida: steviozid i rebaudiozid. Upravo se tim spojevima pripisuje slatkoća stevie 300 do 400 puta veća od konzumnog šećera.



Nutritivna i blagotvorna svojstva stevie

Stevia je prirodni zaslađivač koji ne sadrži kalorije, ne izaziva karijes, a aktivni sastojci podnose i visoke temperature što ju čini pogodnom za kuhanje.

Populacijska skupina koja prema znastvenim studijama, doduše najviše sponzoriranim od strane interesnih skupina, osobito može profitirati od upotrebe stevie su osobe oboljele od dijabetesa tipa 2. Naime, pokazalo se da beskalorična stevia niskog glikemijskog indeksa zaslađuje bez da je organizam iskorištava kao ostale šećere. Time osigurava konstantnu razinu glukoze u krvi, izbjegavajući nagle oscilacije, a upravo je to u podlozi kvalitetne kontrole šećerne bolesti.

Nekoliko je studija koje govore u prilog antihipertenzivnog učinka stevie, zbog čega osobe s visokim krvnim tlakom s nestrpljenjem isčekuju daljna istraživanja. Ne treba posebno ni napominjati da osobe koje vode bitku s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću kao i oni koji naprosto žele izbjeći rafinirani šećer u prehrani mogu imati velike koristi od upotrebe stevie.

Nadalje, pokazalo se da je lišće stevie osim slatkim steviozidima bogato i mikronutrijentima poput vitamina A i C, minerala željeza, kalcija, natrija, kalija, magnezija, fosfora, cinka, te flavonoidom rutinom. Sadržane tvari, od kojih mnoge posjeduju snažnu antioksidativnu aktivnost dodatno povisuju vrijednost stevie čineći ju prvim izborom brojnih potrošača zaslađivača diljem kugle zemaljske.

Stevia je kao kao prvo korisna za diabetičare. Bili oni na inzulinu ili tabletama. Nakon upotrebe ne ostavlja nikakve promjene i ne povečava količinu ugljikohidrata u krvi. Danas dozvoljena količina uzimanja stevisoida, bez bitnih promjena na metabolizam uzimatelja varira od 3,3mg/kg tt, pa do 5,5mg/kg tt (Brazil). To pojednostavljeno znači ako je vaša tjelesna težina 50 kg, dozvoljena doza stevisoida je ekvivalent 100 gr. šećernog slada običnog šećera. To je svakako količina slada sa kojom se mogu tokom dana zasladiti mnoga pića i jela.

Drugo važno svojstvo stevie je u dentalnoj higijeni. Ona jednostavno ubija karies. Kao ugljikohidratna jumbo-moekula ne mijenja kiselost u ustima za vrijeme jela.(Žvakanje jednog lista stevie, ujutro prije doručka i pranja zubi, dovodi nakon šest tjedana upotrebe, do nestanka kariesa na zubima. Naravno, karies će se vratiti ako se ljubite s partnerom koji ne koristi steviu.
Treće važno svojstvo stevie je da pojačava perifernu cirkulaciju krvi, vraća boju kosi i regulira krvni tlak.

Ostalih 45 djelovanja su; osteosporoza, popuštanje tenzije mišića, smirivanje, stimulacija gušteraće i jetre. Poboljšan rad bubrega. Liječenje kožnih bolesti. Dobar dodatak za kupelji. Fantastično sredstvo za mršavljenje.

Nema komentara:

Objavi komentar